Rss

Ochrona pszenicy

Ochrona pszenicy

Uprawa roślin jest dla człowieka jednym z podstawowych źródeł pożywienia. Nie ma zatem niczego dziwnego w tym, że wiele krajów wciąż mimo rozwoju nowoczesnych technologii w dużej mierze stawia właśnie na rolnictwo. W zależności od klimatu, warunków atmosferycznych czy umiejętności społeczeństwo, na różnych obszarach można hodować określone gatunki warzyw, roślin czy owoców. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że otaczająca nas dookoła flora (szczególnie, gdy mowa o roślinach zdatnych do spożycia) często nie jest w stanie obronić się sama. Różnego rodzaju szkodniki oraz złe warunki pogodowe (takie jak grad, nadmierny deszcz, zbyt duża ilość padających na roślinę promieni słonecznych) mogą hamować wzrost rośliny lub całkowicie jemu zapobiegać. W wielu przypadkach uprawiania roślin potrzebna jest zatem wiedza na temat danego gatunku oraz umiejętności związane z odpowiednim zasadzeniem rośliny oraz jej ochroną przed szkodnikami. Bardzo ważne miejsce w uprawie polskich roślin znajduje między innymi pszenica. Warto zatem co nieco wiedzieć o jej specyfice oraz uprawie.

Uprawa pszenicy w skali światowej

Pszenica jest zbożem pochodzącym z grupy roślin wiechlinowatych. Co ciekawe, gatunek nie jest w Polsce rośliną rodzimą. Badacze przyjmują, że pszenica przybyła na tereny środkowo- i zachodnioeuropejskie z południowo-zachodniej oraz środkowej Azji. Warto oczywiście podkreślić, że pszenica jest jedynie ogólną nazwą dla szczegółowych podgrup. Na chwilę obecną wyróżnia się około dwudziestu gatunków pszenicy. Roślina zasługuje na uwagę chociażby dlatego, iż jest oprócz roślin jęczmiennych najstarszym zbożem, z którego produkuje się chleb. Według niektórych badaczy pszenica znana była ludziom już ponad sześć tysięcy lat temu. Obok kukurydzy oraz ryżu znajduje się na podium w skali światowej produkcji zbóż. Zazwyczaj najchętniej i najefektywniej pszenicę uprawia się na terenach klimatu umiarkowanego.

Rodzaje pszenicy

Współcześnie możemy wyróżnić około dwudziestu rodzajów pszenicy. Najpopularniejsze gatunki to dzisiaj między innymi pszenica orkisz, pszenica płaskurka czy pszenica zwyczajna. Warto wspomnieć również o pszenicy twardej (zwanej także makaronową) czy o pszenicy karłowatej (nazywanej pszenicą zbitokłosą oraz twardokłosą).

Pszenica zwyczajna

Największe uprawy pszenicy zwyczajnej znajdują się w zasadzie na prawie wszystkich kontynentach. Można ją spotkać oczywiście w Europie oraz wschodniej Azji i Indiach. Pszenica zwyczajna pojawia się również w Ameryce Południowej i Ameryce Północnej, a także w Australii. Jak widać, jest to zatem gatunek występujący na bardzo rozległym obszarze. Z tego powodu pszenicę zwyczajną bardzo często określa się mianem rośliny kosmopolitycznej.

Jeśli chodzi o morfologię pszenicy zwyczajnej, łodyga może sięgać nawet do 1,5 metra. Wygląd liści jest bardzo charakterystyczny, ponieważ wspomniane części ustawione są dwurzędowo i naprzemianlegle. Kwiaty składają się z czworobocznych kłosów, z kolei owoce mają zaokrąglony kształt i można je wyłuskać z kłosów.

Pszenica to podstawowy składnik różnego rodzaju mąk czy kasz. Często wykorzystuje się ją również do przygotowywania paszy dla zwierząt hodowlanych. Jest bardzo istotnym elementem naszej diety, dlatego należy dbać o jej odpowiednią ochronę. Zazwyczaj rolnicy korzystają zarówno z metod naturalnych ochrony roślin, jak i z metod chemicznych. Ogranicza się oczywiście stosowanie tych ostatnich, by przez przypadek nie zaszkodzić roślinie, jednak często sposoby niechemiczne okazują się być niewystarczające, ponieważ ochrona pszenicy wcale nie jest taka prosta.